Winter onderhoud; Zadels!

24 november 2017

 

Zadels, soms zie je door de bomen het bos niet meer. De ene zadelboom is goed voor je paard maar dan zijn de zweetbladen weer te lang. Goede pasvorm, zit het net niet helemaal lekker. ARGH. Een irritatie waar menig paarden mens zijn mening wel over kan delen. De ene zadelmaker na de andere komt over de vloer, de een beweerd het links, de ander rechts. Uiteindelijk zal er bij alle zadelmakers ergens een kern van waarheid zitten, en geen een zadelmaker wil het paard een slecht zadel aanmeten toch? Uiteindelijk ligt het bij de ruiter om aan te geven of het goed of niet goed is, want tenslotte ken jij je paard het beste toch?

 

ddb4a1_7a12fbbb15624859a5f0c8f11d909ac6~mv2.jpg_256

 

Windigo staat nou niet bekend om zijn gemakkelijke rug. Hij heeft nu eenmaal een hele lange en hoge schoft. Intussen heeft win 4 zadels gehad waarvan de laatste nog steeds het beste ligt. Maar toch, het zat mij niet lekker. Ergens op de wereld moet toch een goed passend zadel zijn voor hem?! Ik ben aan het zoeken geslagen op internet en reviews van verschillende bekende en onbekende ruiters gaan lezen van wat zei een fijn zadel vonden en vooral via wie zij deze hebben laten aanmeten. Uiteindelijk kwam ik bij Skyriding uit. Ze leveren flexibele zadels en ergens gaf het mij huiveringen. Hoezo flexibel? Dat moet toch niet prettig zijn? Dan buigt het toch om je paard heen waardoor het tegen je paard zijn schoft aan gaat liggen? Ik ben toch maar eens wat gaan rondvragen en er werd mij geadviseerd om het eens te gaan proberen. Twijfels op zij gezet en het een kans gegeven.

Vandaag was het zover. Om 14oo stond de afspraak en ze was keurig op tijd. Even kennis gemaakt met Windigo en gevraagd waar ik tegen aanliep, wat mijn ervaringen waren met flexibele zadels en wat ik zelf verwachte. Windigo zijn rug werd helemaal opgemeten, eventuele blokkades werden nagekeken en mijn oude zadels werden gecheckt. Intussen werd er een beetje informatie verzameld over de aard van Windigo en mijn eigen houding zit en eventuele problemen hierin. Nieuwe zadels werden geprobeerd en zadels werden geëlimineerd waardoor er 2 uit de bus kwamen die ons beide zou schikken. De eerste mee gaan rijden. Echter zette Win zich helemaal vast, ging kort lopen en probeerde op iedere mogelijke manier eronder uit te komen. Duidelijk niet prettig voor hem. Geopperd om met een pad met inlagen eronder te rijden en wat een wereld van verschil liet Win merken. Gelijk een stuk losser, en ik vond het zadel wel prettig passen. Het 2de zadel geprobeerd meer na 5 passen geconsenteerd dat deze niet geschikt was voor Win.

Soliman wilde ik ook laten checken en hier ook verschillende zadels op gepast en hier kwam het zelfde zadel als die voor Windigo uit. Door de flexibiliteit en aanpasbaarheid is hij makkelijk en snel aan te passen voor Soliman. Soliman liep er direct lekker mee weg en na een anatomische singel leek het zadel perfect te liggen. Tijdens het passen werd er voor beide paarden erg veel aandacht besteed over hoe het dier in elkaar stak en hoe het zadel het beste uit het paard kan halen.

Ik heb van dit consult geleerd dat flexibel niet per definiete een slechte druk verdeling hoeft te hebben, en dat het zeker wel steviger in elkaar zit als dat ik dacht. Ik geef het advies ook om als je een paard hebt met een wat lastigere rug zeker Skyriding is eens aan te schrijven om een afspraak in te plannen. Proberen kan altijd toch?

Nieuwsgierig of nog niet helemaal overtuigd? Bekijk deze video voor nog wat meer informatie

Zadel passen

En om alles goed voor te bereiden, bekijk deze tips eens!

Voorbereiden op je zadelpas consult

1 dacht op “Winter onderhoud; Zadels!”

  1. Wat leuk geschreven Bo! Wat geweldig dat we je konden helpen met een fijn passend zadel. Heel veel succes nog de komende tijd met je wedstrijden en ritten.

    Groetjes,

    Christiaan (Skyriding)

Opmerkingen gesloten.